Navigation

Τεχνολογία: Tα δικτυωμένα οχήματα σε προσωπικούς βοηθούς



Η διαθεσιμότητα του διαδικτύου στο όχημα είναι κάτι παραπάνω από μία προσθήκη άνεσης για τους οδηγούς.

Κάνει πιο ασφαλή και αποτελεσματική την οδήγηση. Η Bosch παρουσίασε αυτές τις δυνατότητες στην εμπορική έκθεση CES 2016 στο Λας Βέγκας με μία σειρά από διασυνδεδεμένες λειτουργίες και συστήματα υποβοήθησης. Επίσης, έδειξε πόσο εύκολος είναι ο χειρισμός αυτών των λειτουργιών και συστημάτων χωρίς να αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Οι διοργανωτές της έκθεσης CES βράβευσαν την τελευταία δημιουργία της Bosch, μία οθόνη αφής που δίνει την αίσθηση ύπαρξης πραγματικών πλήκτρων μέσω απτικής ανάδρασης. Στο εκθεσιακό της περίπτερο στο Λας Βέγκας, η Bosch προσέφερε επίσης μία ζωντανή, διαδραστική προεπισκόπηση της αυτοματοποιημένης οδήγησης και της «έξυπνης» δικτύωσης του οχήματος.

Αυτοκίνητο: Ο αληθινά προσωπικός βοηθός του οδηγού

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Bosch έφερε το κοινό σε επαφή με το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Όσοι επισκέφθηκαν το εκθεσιακό αυτοκίνητο της Bosch, βίωσαν ένα νέο είδος διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. «Η λύση για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού είναι η παροχή των κατάλληλων πληροφοριών τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο Δρ. Volkmar Denner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch, στην συνέντευξη τύπου της εταιρείας στα πλαίσια της έκθεσης CES 2016 στο Λας Βέγκας. Το ταμπλό και η κεντρική κονσόλα του εκθεσιακού αυτοκινήτου της Bosch είχαν μετατραπεί σε μία ηλεκτρονική οθόνη. Οι πληροφορίες που εμφανίζει αυτή η γιγαντιαία οθόνη αλλάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε περιβάλλουσες συνθήκες του αυτοκινήτου. Αν ένας πεζός προσεγγίζει το όχημα από τα δεξιά, ο οδηγός προειδοποιείται από την ενεργοποίηση μιας ακολουθίας φωτισμού. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις του οδηγού καθώς και οι προγραμματισμένες συναντήσεις που αναφέρονται στο ημερολόγιό του. Αν π.χ. ακυρωθεί μία συνάντηση, το αυτοκίνητο του μέλλοντος υποδεικνύει αυτόματα την διαδρομή για την επόμενη συνάντηση που έχει καταχωρηθεί στο ημερολόγιο του οδηγού. Ο οδηγός θα μπορεί να ενεργοποιεί τον αυτόματο πιλότο, για να απολαμβάνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη άνεση κατά την διαδρομή. Οι δυνατότητες, ωστόσο, των δικτυωμένων αυτοκινήτων του μέλλοντος είναι πολύ περισσότερες. Η διασύνδεση του οχήματος με την τεχνολογία «Έξυπνο Σπίτι» θα επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται από το αυτοκίνητο διάφορες λειτουργίες της κατοικίας του, όπως το σύστημα θέρμανσης ή συναγερμού, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η διάδραση με την τεχνολογία θα επιτρέπει ένα πλήθος παρόμοιων δυνατοτήτων και θα προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια και άνεση. Ο οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιεί λειτουργίες για πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές μέσω του Smartphone – και θα τις ελέγχει με χειρονομίες και ομιλία, σαν να μιλά με έναν συνεπιβάτη του οχήματος. Αυτό μετατρέπει το αυτοκίνητο σε έναν αληθινά προσωπικό βοηθό του οδηγού.



Μία οθόνη αφής που δίνει την αίσθηση ότι διαθέτει πραγματικά πλήκτρα

Πριν από την έναρξη της εμπορικής έκθεσης, η νέα οθόνη αφής της Bosch διακρίθηκε με το Βραβείο Καινοτομίας της έκθεσης CES 2016 στην κατηγορία «Συστήματα Ήχου και Εικόνας στο Αυτοκίνητο». Πρόκειται για μία συσκευή που μπορεί να δημιουργεί διάφορες υφές στην επιφάνειά της, επιτρέποντας στον οδηγό να αισθάνεται απτά τα στοιχεία της οθόνης. Αυτή η απτική ανάδραση διευκολύνει ιδιαίτερα τον χειρισμό διαφόρων εφαρμογών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπως πλοήγηση, ραδιόφωνο και λειτουργίες του Smartphone. Σε πολλές περιπτώσεις, ο οδηγός δεν θα χρειάζεται καν να κοιτάξει τις πληροφορίες στην οθόνη για τον έλεγχο των λειτουργιών – αντίθετα, θα εξακολουθεί να προσηλώνει την προσοχή του στην οδική κυκλοφορία. Αυτή η οθόνη δημιουργεί την αίσθηση ανώμαλης ή λείας επιφάνειας καθώς και απτών μοτίβων που αντιστοιχούν σε διάφορα πλήκτρα και λειτουργίες. Για μία επιλογή, ο οδηγός θα πρέπει να πατήσει πιο σταθερά το εκάστοτε πλήκτρο. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης συσκευής είναι ότι μοιάζει σαν μία τυπική οθόνη – και προσφέρει στον χρήστη την αίσθηση ότι πατά πραγματικά πλήκτρα.

Κανένας φόβος για οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας: Μία υπηρεσία cloud σε ρόλο φύλακα άγγελου

Η δικτύωση προσφέρει ταχύτητα στη μετάδοση των πληροφοριών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κατά κανόνα μεταδίδουν διάφορες προειδοποιήσεις μέσα σε μερικά λεπτά μέσω των ραδιοκυμάτων, ωστόσο το ένα τρίτο των περιστατικών με οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας συμβαίνουν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων. Αυτή την εποχή, η Bosch αναπτύσσει ένα νέο σύστημα προειδοποίησης μέσω υπηρεσίας cloud για οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, το οποίο θα ενημερώνει τον οδηγό για τον σχετικό κίνδυνο μόλις δέκα δευτερόλεπτα από την στιγμή που προκύπτει ένα τέτοιο συμβάν. Πρόκειται για είδος λογισμικού με δυνατότητα ενσωμάτωσης χαμηλού κόστους σε εφαρμογές του Smartphone, όπως στο myDriveAssist της Bosch, ή σε διαθέσιμα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Για την ανίχνευση της κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αυτή η λειτουργία, που βασίζεται σε υπηρεσίες cloud, συγκρίνει την πραγματική κίνηση του οχήματος σε έναν αυτοκινητόδρομο με την επιτρεπτή κατεύθυνση κίνησης. Σε περίπτωση ασυμφωνίας, οι οδηγοί που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας προειδοποιούνται για το σφάλμα τους μέσα σε δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί των κοντινών οχημάτων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση ενημερώνονται για τον κίνδυνο. Αυτή η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη ως υπηρεσία cloud από το 2016.



Αύξηση της οδικής ασφάλειας από το 2020 με τον πιλότο αυτοκινητόδρομου

Η υπεραυτοματοποιημένη οδήγηση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην οδική κυκλοφορία. Αυτό το εξελιγμένο σύστημα θα εφαρμοστεί σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας το 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών αυτοκινητιστικών ατυχημάτων της Bosch, η ενισχυμένη αυτοματοποίηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων – έως και κατά το ένα τρίτο, μόνο στην Γερμανία. Στα πλαίσια της έκθεσης CES 2016, η Bosch παρουσίασε τα συστήματα και τους αισθητήρες που απαιτούνται για τα αυτοματοποιημένα ταξίδια χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο όχημα επίδειξης. Οι επισκέπτες είδαν από κοντά πώς λειτουργεί ο πιλότος αυτοκινητόδρομου, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που αναλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων ενεργειών και αρμοδιοτήτων του οδηγού σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Αυτή η τεχνολογία ήδη δοκιμάζεται σε δημόσιες οδούς. Η Bosch πραγματοποιεί δοκιμές της αυτοματοποιημένης οδήγησης όχι μόνο σε αυτοκινητόδρομους στην Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πλέον και στην Ιαπωνία. Στο μέλλον, τα οχήματα θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις στροφές και τους πιθανούς κινδύνους σε σημεία μποτιλιαρίσματος, κατασκευών και ατυχημάτων χάρη σε μία ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μέσω του Internet. Αυτά τα δεδομένα θα λειτουργούν ως ένας ηλεκτρονικός «δικτυωμένος ορίζοντας» και θα προσφέρουν στα αυτοκίνητα μία καλύτερη εικόνα για ό,τι πρόκειται να συναντήσουν στην πορεία τους – για ακόμα πιο ασφαλή και αποτελεσματική οδήγηση.

Η ανεύρεση μιας θέσης στάθμευσης είναι θέμα του αυτοκινήτου, όχι του οδηγού

Κάθε διαδρομή τερματίζεται με στάθμευση. Η Bosch διευκολύνει αυτή την διαδικασία με την ανάπτυξη μιας νέας λειτουργίας που ονομάζεται «αυτοματοποιημένη υπηρεσία στάθμευσης». Αυτή η λειτουργία κάνει κάτι παραπάνω από το να απαλλάσσει τον οδηγό από τον εντοπισμό μιας ελεύθερης θέσης στάθμευσης σε ένα πάρκινγκ: Επιτρέπει στο αυτοκίνητο να σταθμεύει μόνο του. Ο οδηγός απλά αφήνει το αυτοκίνητο στην είσοδο του πάρκινγκ. Στην συνέχεια, μέσω μιας εφαρμογής στο Smartphone δίνει οδηγίες στο αυτοκίνητο να εντοπίσει μόνο του μία θέση στάθμευσης. Όταν πρόκειται να αναχωρήσει, ο οδηγός δίνει εντολή στο όχημα με τον ίδιο τρόπο να επιστρέψει στο σημείο που τον άφησε. Η υπεραυτοματοποιημένη λειτουργία στάθμευσης βασίζεται στα «έξυπνα» συστήματα υποδομής των χώρων στάθμευσης και στους ενσωματωμένους αισθητήρες του οχήματος – καθώς και στην μεταξύ τους δικτύωση. Οι αισθητήρες του οδοστρώματος παρέχουν επίκαιρες πληροφορίες στο όχημα για τον εντοπισμό ελεύθερων θέσεων στάθμευσης, ώστε το αυτοκίνητο να κινείται ακριβώς εκεί που πρέπει. Εκτός από την αυτοματοποιημένη λειτουργία στάθμευσης, η Bosch αναπτύσσει και όλα τα σχετικά εξαρτήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της.




πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share
Banner

Post A Comment:

0 comments:

Ο Free Teddy Boy ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!