Navigation

Γιατί τα παράθυρα των πλοίων είναι στρογγυλά;

Όσοι έχετε ταξιδέψει με πλοίο θα έχετε προσέξει ότι τα παράθυρα που διαθέτει, στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν στρογγυλό σχήμα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Αυτό ισχύει σχεδόν για κάθε πλεούμενο, από μικρές ψαρόβαρκες και κότερα μέχρι τα πλοία της γραμμής ή ακόμη και στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα δείτε ορθογωνικά παράθυρα, αυτά θα διαθέτουν στρογγυλεμένες γωνίες, πλησιάζοντας προς το οβάλ. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία της ναυσιπλοΐας.

Ως γνωστόν, από παλιά ο άνθρωπος έφτιαχνες βάρκες ή άλλα πλεούμενα για να διασχίζει τις θάλασσες. Το υλικό κατασκευής αυτών των πρώτων πλοιαρίων ήταν το ξύλο.

Το υλικό αυτό επιλέχθηκε λόγω της ιδιαίτερα υψηλής αντοχής του, ακόμη και βρεγμένο, στις πιέσεις που δεχόταν η πλωτή κατασκευή.

Σε αυτές τις πρώτες κατασκευές, τα πρώτα παράθυρα είχαν, όπως θα περίμενε κανείς, ορθογωνικό σχήμα. Παρατηρήθηκε όμως ότι στις γωνίες δημιουργούνταν ρωγμές από την πίεση.

Για τον λόγο αυτό, το σχήμα των παραθύρων έπρεπε να αλλάξει και να επιλεγεί ένα χωρίς γωνίες.

Κάπως έτσι υιοθετήθηκε το στρογγυλό σχήμα που έμεινε τελικά μέχρι τις μέρες μας!








πηγη



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share
Banner

Post A Comment:

0 comments:

Ο Free Teddy Boy ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!