Navigation

Νέος "Πράσινος Ηγέτης" η Ουρουγουάη: Το 95% της ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές

Νέος "Πράσινος Ηγέτης" η Ουρουγουάη: Το 95% της ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές

Καθώς οι ηγέτες του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι, σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με το δύσκολο έργο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μία μικρή χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ουρουγουάη, δίνει το παράδειγμα, κάνοντας τη μετάβαση αυτή να μοιάζει πραγματοποιήσιμη και μάλιστα απλή.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή της χώρας, Ραμόν Μέντεζ, σε λιγότερα από 10 χρόνια η Ουρουγουάη έχει μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις ή επιπλέον επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.

Αντίθετα τονίζει ότι τώρα που οι ανανεώσιμες πηγές παρέχουν το 94,5% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η τιμή του ρεύματος είναι χαμηλότερη από ό, τι στο παρελθόν σε σχέση με τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχουν λιγότερες διακοπές και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι μόλις πριν από 15 χρόνια, η κατάσταση στη χώρα ήταν εντελώς διαφορετική. Το 2000 το πετρέλαιο αντιστοιχούσε στο 27% των εισαγωγών της Ουρουγουάης ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει και η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Αργεντινή. Πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγών της αφορά τις ανεμογεννήτριες οι οποίες κατακλύζουν τα λιμάνια της χώρας στην πορεία τους προς την εγκατάσταση.

Οι μονάδες βιομάζας και ηλιακής ενέργειας έχουν επίσης αυξηθεί και μαζί με τις υπάρχουσες μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας, αντιστοιχούν  στο 55% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων μεταφορών) την στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 12%.

Παρά το σχετικά μικρό πληθυσμό της, που ανέρχεται σε μόλις 3,4 εκατομμύρια, τα τελευταία  χρόνια η κυβέρνηση της Ουρουγουάης έχει κερδίσει ένα μεγάλο αριθμό ευσήμων για τις πρωτοποριακές πολιτικές που εφαρμόζει, όπως η νομιμοποίηση της παραγωγής κάνναβης, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων αλλά και του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Πλέον αναγνωρίζεται και η πρόοδος της όσον αφορά τον περιορισμό χρήσης άνθρακα στην οικονομία, λαμβάνοντας επαίνους από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Οικονομική Επιτροπή της Λατινικής Αμερική και της Καραϊβικής. Μάλιστα το περασμένο έτος η WWF ανέδειξε τη χώρα σε "Ηγέτη της Πράσινης Ενέργειας ", σημειώνοντας ότι: «Η Ουρουγουάη καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».





Ενισχύοντας την εικόνα αυτή ο Ραμόν Μέντεζ, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι, παρουσίασε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 88% μέχρι το 2017, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2009 – 2013.

 Όπως τονίζει ο Μέντεζ, δεν βασίζονται σε τεχνολογικά θαύματα, δεν χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια και δεν έχουν εγκαταστήσει νέες υδροηλεκτρικές μονάδες για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Αντίθετα, λέει, το κλειδί της επιτυχίας είναι απλό και βασίζεται στη σαφή λήψη αποφάσεων, ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον και μια ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενεργειακές επενδύσεις, κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στο υγραέριο, να αγγίζουν τα 7 δις δολάρια που αντιστοιχούν στο  15% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

«Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απλά μια επιχείρηση», λέει ο Méndez και προσθέτει: «Το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι σχετικά χαμηλό και εφόσον προσφέρεται στους επενδυτές ένα ασφαλές περιβάλλον, πρόκειται για μια πολύ ελκυστική επένδυση».

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη διαδρομή 5 από το Μοντεβιδέο προς τα βόρεια. Σε λιγότερο από 200 μίλια, υπάρχουν τρία αγροτοβιομηχανικά εργοστάσια που λειτουργούν με βιοκαύσιμα και τρία αιολικά πάρκα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το πάρκο Περάλτα, ισχύος 115MW που κατασκευάστηκε και διευθύνεται από την γερμανική εταιρεία, Enercon.

Σε σύγκριση με τις περισσότερες μικρές χώρες με υψηλά ποσοστά ανανεώσιμων πηγών, το ενεργειακό μείγμα είναι διαφορετικό. Ενώ η Παραγουάη, το Μπουτάν και το Λεσότο εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την υδροηλεκτρική και η Ισλανδίας από τη γεωθερμική, η Ουρουγουάη έχει αναπτύξει διαφορετικές μορφές με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές του κλίματος.

Αιολικά πάρκα όπως το Περάλτα συνδέονται με υδροηλεκτρικούς σταθμούς ώστε τα φράγματα να μπορούν να διατηρούν τους ταμιευτήρες και μετά το πέρας της βροχερής περιόδου. Σύμφωνα με το Μέντεζ, αυξάνοντας κατά 70% την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Και αυτό δεν είναι το μόνο όφελος. «Για τρία χρόνια δεν έχουμε εισαγάγει ούτε μια κιλοβατώρα», δηλώνει. «Μέχρι πρότινος ήμασταν μια χώρα ενεργειακά εξαρτημένη από την Αργεντινή και τώρα εξάγουμε σε αυτήν. Το περασμένο καλοκαίρι, πουλήσαμε στην Αργεντινή το ένα τρίτο της παραγωγής».

Είναι ακόμα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν καθώς ο τομέας των μεταφορών εξακολουθεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο (το οποίο αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής ενέργειας). Ωστόσο η βιομηχανία, που αφορά κυρίως τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, σήμερα τροφοδοτείται κυρίως από μονάδες συμπαραγωγής βιομάζας.





Ο Μέντεζ απέδωσε την επιτυχία της Ουρουγουάης σε τρεις βασικούς παράγοντες: την αξιοπιστία (μια σταθερή δημοκρατία που ποτέ δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της), το φυσικό περιβάλλον (άνεμος, ηλιοφάνεια, μεγάλες ποσότητες βιομάζας από τη γεωργία) και ισχυρές δημόσιες επενδύσεις (που είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις -που μπορούν να συνεργαστούν με το κράτος- και δημιουργεί ένα περιβάλλον εύρυθμης λειτουργίας).

Μολονότι δεν είναι εφικτό για κάθε χώρα του κόσμου να αναπαράγει το μοντέλο αυτό, τονίζει πως η Ουρουγουάη απέδειξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να καλύψουν πάνω από το 90% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς τη στήριξη του άνθρακα ή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά σε αυτόν το πεδίο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ίσως μάθημα που μπορεί να δώσει η Ουρουγουάη στους σύνεδρους του Παρισιού είναι η σημασία της ισχυρής λήψης αποφάσεων.

«Έπρεπε να βιώσουμε μια κρίση για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Περάσαμε 15 χρόνια βρισκόμενη σε δυσχερή θέση», δήλωσε ο Μέντεζ.  «Αλλά το 2008, θέσαμε σε εφαρμογή μια μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική που κάλυπτε τα πάντα... Επιτέλους είχαμε συγκεκριμένο σχεδιασμό».

Πηγή: Τhe Guardian και εδω






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Share
Banner

Post A Comment:

0 comments:

Ο Free Teddy Boy ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!